Tuesday, 13 October 2020

Resepi Patin Masak Tempoyak

 


Pertama kali buat..  Aaaaa... Sedapppp

Hehe.. Ni bukan lauk yang biasa dimakan di rumah. Tapi tak taulah kenapa, rasa teringin sangat.. Makanya cari  resepi di internet dan buat.. Jadiiiii!!! Ha, mana Cik Yaya tau jadi? Sebab rasa sebijik macam makan kat kedai.. Kompem!! Haha.. Nak tulis resepi la kat sini supaya tak lupa.. Nanti boleh buat lagi. Yey!

Bahan

1. Ikan patin

2. 2 senduk kayu tempoyak

3. Sejemput daun kesom

4. 3 biji cili padi diketuk saja sebab I is tak tahan pedas.. Nak tumbuk pun boleh..

5. 2cm kunyit hidup ditumbuk atau sesudu teh serbuk kunyit

6. Air secukupnya

7. Garam secukupnya

Cara

1. Campak semua kecuali ikan patin ke dalam periuk atau kuali.

2, Masak sampai mendidih.

3. Lepas mendidih, bolehla masukkan ikan patin.

4. Reneh api perlahan sampai ikan patin masak.

5. Sedia untuk dihidang... Mudahnyaaa..


Sekian resepi.. Selamat mencubaaa..

No comments:

Post a Comment