Lamanya tak makannnn.... Rindu dengan rasa lemak, manis dan masin emping.. Alhamdulillah.. Cuti sekolah lepas ada rezeki, dapat makan. Mak ngan ayah belikan masa balik kampung kat Kedah..
Kata mak, emping ni selalu dia makan masa kecik-kecik dulu.. Fresh-fresh lagi.. Emping ni diperbuat dari padi pulut yang belom matang.. Dipetik dan ditumbuk.. Sebab tu jadi leper.. Lepas tu ditampi untuk buang hampas padi. Mak kata makan yang fresh lagi sedap.. Lembutttt... Jelesnya.. Nak rasa jugakkkk..
Inilah emping padi..
Digaul bersama kelapa parut, garam, gula dan sedikit air masak.
Tara!! Dah siap.. Sedap.. Emping ni ibarat oat versi melayu.. Tapi dijamin lebih sedap berbanding oat tu. Haha.. Sekian perkongsian... Bye bye bye!! (dibaca dengan nada Sin Chan). Hehe..
No comments:
Post a Comment