Lama sangat tak mencuba resepi baru. Hari ini Cik Yaya nak berkongsi resepi kek lemon bersama topping lemon curd. Sedap.. Di jamin sebab Cik Yaya sendiri dah cuba..
Bahan-bahan kek
- 230g mentega
- 200g gula kastor
- 260g tepung gandum
- 4 biji telur
- 1 biji lemon (untuk mendapatkan parutan kulit lemon dan jus)
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara membuat kek
- Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula sehingga kembang (pucat).
- Masukkan telur satu persatu dan putar.
- Masukkan parutan kulit lemon dan jus lemon.
- Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul sebati.
- Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing.
- Biarkan sejuk.
Bahan-bahan lemon curd
- 3 biji telur
- 3/4 cawan gula
- 2 sudu besar mentega
- 1 biji lemon (untuk mendapatkan parutan kulit lemon dan jus)
Cara-cara
- Sediakan double boiler (seperti yang kita gunakan untuk mencairkan kepingan coklat)
- Masukkan telur dan gula. Kacau menggunakan whisk.
- Setelah gula hancur, masukkan mentega, parutan kulit lemon dan jus lemon.
- Kacau sehingga pekat. Tutup api dan sejukkan.
Cara-cara menghidang
No comments:
Post a Comment