Friday, 2 December 2016

Resepi Kek Lemon

Lama sangat tak mencuba resepi baru. Hari ini Cik Yaya nak berkongsi resepi kek lemon bersama topping lemon curd. Sedap.. Di jamin sebab Cik Yaya sendiri dah cuba..

Bahan-bahan kek
  1. 230g mentega
  2. 200g gula kastor
  3. 260g tepung gandum
  4. 4 biji telur
  5. 1 biji lemon (untuk mendapatkan parutan kulit lemon dan jus)
  6. 1 sudu teh baking powder
  7. 1 sudu teh soda bikarbonat
  8. 1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara membuat kek
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula sehingga kembang (pucat).
  3. Masukkan telur satu persatu dan putar.
  4. Masukkan parutan kulit lemon dan jus lemon.
  5. Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul sebati.
  6. Tuang adunan dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing.
  7. Biarkan sejuk.


Bahan-bahan lemon curd
  1. 3 biji telur
  2. 3/4 cawan gula
  3. 2 sudu besar mentega
  4. 1 biji lemon (untuk mendapatkan parutan kulit lemon dan jus)
Cara-cara 
  1. Sediakan double boiler (seperti yang kita gunakan untuk mencairkan kepingan coklat)
  2. Masukkan telur dan gula. Kacau menggunakan whisk.
  3. Setelah gula hancur, masukkan mentega, parutan kulit lemon dan jus lemon.
  4. Kacau sehingga pekat. Tutup api dan sejukkan.


Cara-cara menghidang
  1. Bahagikan kek kepada 2 lapis.
  2. Sapukan lemon curd pada lapisan pertama dan letakkan lapisan kedua.
  3. Lapiskan bahagian atas kek dengan lemon curd.
  4. Siap...

Selamat mencuba!!😉😉

No comments:

Post a Comment