Saturday 2 January 2016

Belajar buat pekasam..

Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan... Maksudnya? Aaaa.. Maksudnya... Kalau buat sesuatu kerja tu buatla sebaik mungkin.. Tak kirala kerja baik atau kerja jahat.. Betoi dak? Kalau buat kerja yang baik, Alhamdulillah,, Kalau buat kerja jahat, alang-alang dah nak sangat buat, buat sampai berjaya.. Boleh ka macam tu? Nau'zubillah... Haha.. Ampa pikiaq la sendiri..

Cerita pasal peribahasa ni mukaddimah ja.. Sebenarnya, hari ni Cik Yaya nak berkongsi ilmu membuat pekasam. Makanan faveret Cik Yaya sekeluarga. Terutama ayah. Boleh tambah nasi sampai 3 pinggan!! Jom kita belajaq!! Ni versi segera punya.


Pekasam ni dibuat dari ikan darat atau ikan sungai. Mula-mula kena siang ikan. Basuh bersih-bersih. Ikan darat ni hanyir. Mak Cik Yaya kisar dengan asam garam. Kemudian basuh dan tapis.




Kemudian, Mak Cik Yaya lumur dengan garam satu per satu ikan dan disusun dalam satu bekas. Antara lapisan tu, letak asam keping. Tutup bekas tu dan perap sehari semalam.


Pagi esoknya, mak Cik Yaya suruh Cik Yaya goreng beras. Basuh dulu beras tu, sejat dan sangai dalam kuali.  


Sampai jadi warna keemasan. Cik Yaya tak larat jadi tak emas sangat la beras Cik Yaya. Lama kot beras tu nak bertukar warna. Naik lenguh mengacau.  4 pot beras. Tiap 5 minit Cik Yaya jerit.. 'Mak, ni dah boleh ke belom?' Jawapan yang Cik Yaya dapat 'Aish belom lagi nih.. tapi dah nak buleh dah tu.. sikit lagi..' Sikit.. sikit.. Sampai sejam, Cik Yaya give up. Tutup api. Nasib baik mak kata ok! 

Lepas dah sejuk dikisar.. Tak kasar sangat, tak halus sangat..


Nila hasilnya ikan yang diperap dengan garam dan asam keping.



Langkah seterusnya, lumur dengan beras tadi. Kat belah dalam ikan, sumbat jugak dengan beras tu.


Susun dalam bekas. Lapis dengan asam keping... Letak air sikit. Tutup rapat-rapat. Lepas 3 hari dah boleh makan dah. Goreng dengan bawang merah dan cili. Fuhh, bayangkan pon dah kecuq ayaq liuq. Sabaq Yaya Sabaq!! Alang-alang menyeluk pekasam, biaq sampai ke pangkal lengan!! (Iskh, sesuai ke?) Lalala...



No comments:

Post a Comment