Cik Yaya buat mooncake!! Akhirnya.. Lama dah dok peram keinginan...
Resepi
1. 75g golden syrup. Cik Yaya buat sendiri na.. Gigih cari resepi. Caranya, didihkan 500g gula dengan 250ml air dan perahan lemon ½ biji. Masak sampai dia bertukar warna perang..
2. 35g minyak
3. 1 sudu kecil air abu
4. 120g tepung gandum
5. 400g inti pilihan (Cik Yaya beli pandan lotus)
6. 50g white melon seed (tak tau nak translate apa dalam Bahasa Melayu)
7. Egg wash (telur + susu) untuk sapu atas (Cik Yaya tak boh pon.. tu yang nampak pucat moon cake tu)
Caranya
1. Masukkan bahan 1, 2 dan 3 dan gaul sebati.
2. Kemudian, masukkan tepung.. Kacau sampai jadi doh (untuk kulit), rehatkan 2 jam.
3. Sangai bahan 6. Tak lama, sekejap je.. Biarkan sejuk.
4. Campurkan bahan 5 dan 6. Uli sikit supaya bijian tu terserak seragam dalam inti.
5. Ambil doh kulit yang dah direhatkan. Timbang antara 23g-25g.
6. Timbang inti pula, 40g. Kenapa banyak ni? Sebabnya acuan yang Cik Yaya ada cuma untuk doh 63-65g sahaja.
7. Leperkan doh kulit kemudian masukkan inti. Pastikan semua bahagian inti ditutup dengan doh kulit. Bulatkan comey-comey..
9. Ulang sampai habis dan spray permukaan kuih dengan air biasa sebelum bakar pada suhu oven ikut kesesuaian oven masing-masing masa bakar kek. Oven Cik Yaya 130°C selama 20 minit.
10. Separuh masa nanti, keluarkan untuk sapu egg wash.. Lepas tu sambung lagi.. Dah siap...
No comments:
Post a Comment