Wednesday, 10 February 2021

Resepi pau gebus

Yeyeyyyy!!! Jadiiii!!!

Resepi 

1. 500g tepung gandum

2. 1 paket yis-11g

3. 1 sudu besar mentega/marjerin

4. 3 sudu besar gula

5. 1 sudu teh garam

6. 1 sudu teh soda bikarbonat

7. Air pili 250ml

8. Inti pilihan-Cik Yaya guna inti kacang merah kali ni

9. Daun pisang/baking paper

Cara-cara

1. Masukkan yis dan gula dalam air. Tunggu sampai berbuih

2. Masukkan tepung, mentega, minyak masak, garam dan soda bikarbonat dalam bekas. Gaul sebati.

3. Tuangkan larutan yis ke dalam tepung. Uli sehingga menjadi doh. Rehatkan doh sampai dia mengembang sekali ganda.

4. Sambil tunggu doh kembang, bolehla bulat-bulatkan inti kacang merah.

5. Selepas kembang, tekan-tekan doh supaya jadi jadi kecik semula. Uli seminit.

6. Bahagikan doh kepada bulatan-bulatan kecil. Cik Yaya dapat 20 biji.

7. Leperkan doh dan masukkan inti. Tutup inti, bulat-bulatkan, dan lapik dengan daun pisang/baking paper yang dipotong kecil.

8. Rehatkan sekali lagi sampai doh mengembang.

9. Sedia untuk dikukus. Kukus dalam 10 minit ja.. 

Dah siap dan sedia untuk dinikmati.










FYI, this recipe has been approved by my parent. Haha.. 🥰🥰🥰 So, try it!!






No comments:

Post a Comment