Ha.. Asam Pedas Untuk Dia.. Eh, salah.. Asam pedas untuk Yaya la.. Haha.. My favourite dish currently.. Asam pedas daging tetel, asam pedas ikan patin, asam pedas ikan tongkol.. Semua Cik Yaya asam pedaskan.. Baru belajar resepi ni.. Terus jatuh cinta.. Selama ni kalau buat tak pernah menjadi.. Lagi satu Cik Yaya tak tahan pedas. Bebaru ni jumpa cili kering tak pedas, jadi semua resepi yang guna cili nak dicuba. Salah satunya resepi ni la.. Meh nak berkongsi resepi.. Khas untuk yang baru-baru nak belajar macam Cik Yaya.. Ada banyak resepi lain, tapi bagi Cik Yaya yang ini paling mudah dan sedap.. Jangan tanya ni resepi negeri mana. Cik Yaya pon tak tau.. Haha...
Bahan
1. Ikan pilihan/daging
2. Cili boh
3. Bawang merah 4 ulas
4. Bawang putih 2 ulas
5. Kunyit hidup 1 cm
6. Serai diketuk 2 batang
7. Asam jawa sebesar ibu jari dilarutkan dengan air secukupnya
8. Garam secukup rasa
9. Minyak secukupnya untuk menumis
10. Daun kesom (Lagi banyak letak, lagi sedap)
11. Bendi (Ngam sangat dengan asam pedas)
12. Bunga kantan (Ada letak, tak de pon tak pe.
Cara
1. Masuk cili boh, bawang merah, bawang putih dan kunyit dalam pengisar dan kisar dengan sedikit air. Walaupon cili boh dah dikisar, masuk jugak, senang kerja. Kalau untuk daging, tambah 1cm halia..
2. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan masukkan serai. Masak sampai cili bertukar jadi merah menyala dan muncul minyak di permukaan.
3. Bila dah masak, masukkan air asam jawa dan garam.
4. Bila kuah dah mendidih, masukkan ikan/daging. Kalau daging, rebus dulu bagi empuk. Jangan campur pulak ikan dan daging.. Tak sesuai!
5. Bila ikan dah nak masak, masukkan bendi, kesom dan bunga kantan.
6. Bila sayur dah masak, bolehla tutup api.. Sedia untuk dimakan..
No comments:
Post a Comment