Thursday 3 December 2020

Resepi bengkang ubi kayu


Bahan-bahan dalam blender ialah
1. 500-600g ubi kayu. Potong ja kecik-kecik.
2. ½ cawan gula pasir. 
3. 1 ½ cawan santan
4. Sesudu teh garam
5. Pewarna kuning


Sapukan sedikit marjerin atau mentega pada acuan.


Tuangkan adunan. Pastu sudukan sedikit lagi majerin atau mentega kat atas permukaan. Nampak tak.. Then, into the oven it goes!!


Selepas 1 jam 15 minit inilah kejadiannya. Suhu oven ni bergantung pada oven masing-masing. Cik Yaya upkan sikit dari kebiasaan bila bakar kek. Bagi garing molek permukaan tu..


Patutnya tunggu sejuk. Tapi.. Tapi.. Tapi kan.. Tak sabaqq.. Haha.. Selamat mencuba.. Bengkang ubi kayu semudah ABC. Ops lupa nak habaq, kalau suka manis boleh tambah sukatan gula tu. Cik Yaya dah terlalu manis jadi I is tak suka manis-manis. Manis-manis buah cukup laa.. Haha.. Byee...


No comments:

Post a Comment