Friday 17 November 2017

Resepi cucur jawa/ penyaram/ mexican hat

Ha.. kenai dak cucuq ni.. Nama ja lain-lain.. Sedap aih.. Dulu mak Cik Yaya selalu buat.. La ni jarang dah.. Dia kata dah lupa resepi.. Haha.. Baru-baru ni ngidam.. Kenala buat sendiri.. Ada jual tapi gedik nak menyusahkan diri sendiri.. Hehe.. Resepi dapat dari internet.. Tak mau lupa, jadi Cik Yaya share kat sini naa.. 

Bahan-bahan
1. 500g gula apong/ gula merah 
2. 650ml air
3. Garam (secubit)
4. 500g tepung gandum
5. 100g tepung beras

Cara-cara
1.  Larutkan gula, garam dengan air. Tak perlu masak. Cuma kacau je sampai larut. Kalau didihkan, pasyikan sejuk dulu baeu campur dalam tepung.
2. Satukan bahan tepung gandum dan tepung beras dalam bekas.
3. Tuang air gula dalam tepung. Gaul sebati semuanya.


4. Perap adunan semalaman. Jangan letak dalam peti. Biarkan ja kat luar. Selalunya bancuh adunan waktu malam.. Pagi esok baru boleh goreng.
5. Goreng adunan dalam minyak sederhana panas. Jangan terlalu besar atau terlalu kecil apinya. Tuangkan adunan lebih kurang 1 senduk kecik setiap kali goreng.


Kuali legend ni...

6. Toskan dan siap untuk dihidangkan.




Sekian. Selamat mencuba!!

No comments:

Post a Comment