Tuesday, 28 November 2017

Inai cerenga

Alhamdulillah.. Dapat ilmu baru lagi hari ni.. Selalunya kita guna daun inai untuk warnakan kuku kan.. Hari ni kita tak mau guna inai.. Hehe.. Kita guna daun cerenga. Aik, daun apa tu? Tak pernah dengar pon.. Sebenarnya daun cerenga ni ialah daun keembong.. Orang Iban panggil keembong, cerenga.. Ooooo... Haha..





Kata anak murid Cik Yaya, cara nak pakai inai ni mudah saja. Sama macam pakai daun inai. Petik daun kemudian tumbuk. Semasa tumbuk, masukkan perahan limau kasturi.. Bila dah lumat, barulah letak dekat jari dan biarkan beberapa jam. Lepas tu, boleh lah basuh.. Nilah hasilnya bila dah basuh. 


Ni jari jemari anak murid Cik Yaya.. Hehe.. Terima kasih Polymina. Berkongsi ilmu dengan cikgu.. Yang berbiji-biji dalam gambar ialah benih keembong. Nak tanam kat rumah.. Hehe.. Tak sabar nak cuba!!

Update:
Hari ni 27 Ogos 2023, Cik Yaya dapat info baru bahawasanya biji bunga keembong lagi bagus dibuat inai. Lagi cantik dan terang warnanya.. Caranya sama.. Tumbuk biji sampai lumat dan pakaikan di kuku atau jari.. Ooooo... 

No comments:

Post a Comment