Saturday 2 December 2017

Resepi kole kacang



Yeyyyyy!!! Akhirnya berjaya jugak buat. Yaahoooo! Alhamdulillah.. Dah beberapa kali cuba.. Tapi tak pernah menjadi.. Kali ni menjadi akhirnya.. Jom kongsi resepi!

Bahan-bahan
1. 1 cawan tepung kacang hijau (Boleh beli yang siap kat kedai. Cik Yaya kidnap tepung putu kacang mak Cik Yaya.. So homemade la kiranya.. Hehe..).
2. 3 cawan santan 
3. 1 cawan santan pekat
4. 1 cawan gula merah
5. 2 sudu besar gula pasir
6. Secubit garam

Cara-cara
1. Kena buat taik minyak dulu. Masak santan pekat dalam kuali sampai jadi minyak dan taik minyak.
2. Asingkan taik minyak. Tinggalkan minyak dalam kuali. Oleskan sedikit minyak pada acuan/ bekas/ loyang yang akan diguna nanti.
3. Dalam bekas lain, larutkan gula merah, gula pasir dan garam dalam santan. Tapis.
4. Campurkan tepung kacau hijau dan kacau sebati. Adunan ni memang cair.. 
5. Gunakan kuali yang buat taik minyak tadi.. Tuang adunan dan kacau. Kalau rajin, boleh campak sehelai daun pandan yang telah disimpul bagi wangi. Lama-kelamaan, ia akan memekat dan kacau sehingga tepung masak. Macam mana nak tahu? Senang ja.. Bila masak warna akan berubah. Dari kusam menjadi berkilat. Kena buat eksperimen sendiri baru faham..
6. Bila dah masak, tuang ke dalam acuan/ bekas/ loyang yang dah dioles dengan minyak tadi. Taburkan taik minyak di bahagian atas kuih. 
7. Biarkan kuih menyejuk dan set sepenuhnya. Kemudian bolehla dipotong dan dihidangkan.. 

Untuk resepi ni dapat sikit ja.. Kalau  nak lebih, boleh doublekan atau triplekan resepi ni.. Hehe.. Selamat mencuba!!



No comments:

Post a Comment