Dah lama Cik Yaya berhajat nak buat Kimchi (김치) .. Akhirnya terlaksana.. Thanks to my housemate.. Semangat sungguh!! Hehe... Kami cari resepi di internet.. Lepas tu pi kedai sesama cari barang..
Sayur
Kobis (napa cabbage)
Lobak putih
Daun bawang
Lobak merah
Garam
Bahan bubur
2 sudu besar tepung pulut
1/4 cawan gula
2 cawan air
Bahan paste kimchi
Serbuk cili (ikut suka)
1 cawan sos ikan/ cencalok
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sayur
Kobis (napa cabbage)
Lobak putih
Daun bawang
Lobak merah
Garam
Bahan bubur
2 sudu besar tepung pulut
1/4 cawan gula
2 cawan air
Bahan paste kimchi
Serbuk cili (ikut suka)
1 cawan sos ikan/ cencalok
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan-bahan yang diperlukan.
Sayur kobis dilumur ngan garam. Biar 3 atau 4 jam. Lepas bilas beberapa kali. Perah air elok-elok. Sejatkan..
Bubur dimasak di atas api sampai jadi lutsinar.
Lobak putih dan daun bawang dihiris memanjang.
Bahan paste kimchi kecuali serbuk cili dikisar.
Campurkan paste kimchi dengan bubur, serbuk cili, daun bawang dan lobak putih.
Lepas tu lumur kat kobis. Simpan dalam bekas.
Letak bekas kat suhu bilik sehari semalam. Lepas tu barula masuk peti..
Alhamdulillah.. Akhirnya dapat merasa kimchi.. Rasa dia masam.. Tapi boleh buat kita addicted..
Korang kena cuba tau!!
No comments:
Post a Comment