Resepi lama kek buah Cik Yaya dikukus. Nak sediakannya pon lama dan leceh.. Cuti hari tu cuba resepi baru.. Kek buah versi bakar.. Mudah dan sedap baq ang!! Hehe.. Sampai 2 kali buat.. Untungla mak dengan ayah.. Dapat makan kek kegemaran mereka sepuasnya.. Apa lagi? Jom cek resepi!!
Bahan A
1. 250g mentega/marjerin
2. 380g susu pekat manis
3. 500g buah campuran (mix fruit)
4. 1 cawan air (250ml)
5. Parutan kulit dari sebiji lemon
6. Jus sebiji lemon
Masak bahan A dengan api yang kecil sampai mendidih. Tutup api dan sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam.
Bahan B
1. 380g tepung gandum
2. 1 sudu kecil baking powder
3. 1 sudu kecil baking soda.
Ayak semuanya.
Bahan C
1. 2 biji telur
Dipukul hingga kembang
Cara-cara
1.Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A dan gaul.
2.Masukkan Bahan B. Adun sebati.
3.Oles loyang dengan mentega atau marjerin dan taburkan tepung.
4.Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar mengikut kesesuaian oven masing-masing.
Yey.. dah siap.. Ittadakimasss!! Hmmm.. Yummmmmy!!
Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment