Tuesday, 3 January 2017

Resepi kek buah mudah versi bakar

Resepi lama kek buah Cik Yaya dikukus. Nak sediakannya pon lama dan leceh.. Cuti hari tu cuba resepi baru.. Kek buah versi bakar.. Mudah dan sedap baq ang!! Hehe.. Sampai 2 kali buat.. Untungla mak dengan ayah.. Dapat makan kek kegemaran mereka sepuasnya.. Apa lagi? Jom cek resepi!!

Bahan A
1. 250g mentega/marjerin
2. 380g susu pekat manis
3. 500g buah campuran (mix fruit)
4. 1 cawan air (250ml)
5. Parutan kulit dari sebiji lemon
6. Jus sebiji lemon



Masak bahan A dengan api yang kecil sampai mendidih. Tutup api dan sejukkan sekurang-kurangnya 3 jam.

Bahan B
1. 380g tepung gandum 
2. 1 sudu kecil baking powder
3. 1 sudu kecil baking soda.

Ayak semuanya.

Bahan C
1. 2 biji telur

Dipukul hingga kembang

Cara-cara
1.Masukkan Bahan C ke dalam Bahan A dan gaul.
2.Masukkan Bahan B. Adun sebati.
3.Oles loyang dengan mentega atau marjerin dan taburkan tepung.
4.Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar mengikut kesesuaian oven masing-masing.



Yey.. dah siap.. Ittadakimasss!! Hmmm.. Yummmmmy!! 

Selamat mencuba!!




No comments:

Post a Comment