Sunday 10 April 2016

Kerepek daun mulberi..


Begitulah rupanya... Tak pernah Cik Yaya goreng daun macam ni.. Kat sini baru jumpa bayam goreng. Hari ni buat pulak daun mulberi goreng... Sungguh.. Jauh perjalanan, luas pengalaman.. Alhamdulillah.. Kat sini la kenal pokok mulberi.. Kat kampung pon ada, ayah cakap.. Tapi tula.. Semua berlaku tepat pada masanya.. Jodohnya di sini.. Haha.. 

Nila pokok mulberi.. (gambar google) Pokok CikYaya kecik lagi. Buah pon 3 biji.. cinonet je saiznya.. Malu nak tunjuk.. Haha..

Khasiat pokok mulberry

Tahun lepas kawan Cik Yaya bagi batang mulberi untuk ditanam.. Tahun ni dah naik tinggi... Tapi pokok ni kena dicantas selalu.. Barulah berbuah banyak dan besar.. Masa misi mencantas, Cik Yaya rasa sayang pulak nak buang daun-daun mulberi tu.. Jadi, pakat dengan housemate untuk goreng.. Lebihnya kami keringkan untuk dibuat teh.

Antara khasiat daun mulberi ni ialah boleh mengurangkan paras gula dalam darah untuk pesakit diabetis. Selain itu, ia dapat mengawal tekanan darah. Pucuk muda daun mulberi boleh dibuat ulam untuk awet muda.. (wahhhhh... ) 

Lain-lain khasiat pokok mulberi ialah..

Kulit akar mulberi dapat menyembuhkan
1. sakit gigi,
2. tidak datang haid,
3. batuk berkahak,
4. sesak napas (asma),
5. muka bengkak (ederna),
6. kencing tidak lawas dan susah (disuria),
7. cacing kerawit.


Sementara buahnya berkhasiat menyembuhkan
1. penyakit tekanan darah tinggi (hipertensi),
2. jantung berdebar (palpitasi),
3. kencing manis,
5. rasa haus dan mulut kering,
5. sukar tidur (insomnia),
6. batuk berkahak,
7. kurang pendengaran dan penglihatan kabur,
8. telinga berdenging (tinnitus),
9. tuli, tujuh keliling (vertigo),
10.hepatitis kronis,
11.sembelit pada orang tua.


Rasa daunnya masam-masam sikit... Sekian saja perkongsian kita hari ini.. Semoga bermanfaat untuk semua.. *(0_0)* Babai!!!

No comments:

Post a Comment